Drukāt šo lapu
12.12.2011 12:36

Palielināsies maksa par atkritumu apsaimniekošanu

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Izmaksas par atkritumiem veido arī ceļa izdevumi. Izmaksas par atkritumiem veido arī ceļa izdevumi.

Tā kā ar nākamo gadu valstī atkal palielināsies dabas resursu nodoklis atkritumu apglabāšanai SIA “Getliņi Eko” atkritumu poligonā, izmaiņas skars arī daļu Pierīgas iedzīvotāju, kuriem par atkritumu apsaimniekošanu turpmāk būs jāmaksā vairāk.

Reaģējot uz pakalpojumu sadārdzinājumu “Getliņos”, visi atkritumu apsaimniekotāji, kas sadarbojas ar uzņēmumu, spiesti palielināt cenas. “Mēs jau neceļam cenu, lai palielinātu sev peļņu. Cena palielinās tikai par paaugstināto izmaksu daļu,” norāda uzņēmuma SIA “Veolia vides serviss” pārstāvis.

SIA “Getliņi EKO” sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Vītola-Barānova informē, ka tarifu palielināšana nav “Getliņu” iniciatīva. “Kopējā tarifa celšanās ir tāpēc, ka palielinās dabas resursa nodoklis, ko nosaka Sabiedrisko pakalpojumu regulatora lēmums. Esot bijis paredzēts, ka dabas resursa nodoklis palielināsies trīs gadus – 2010., 2011. un 2012. gadā.

“Lēmums tika pieņemts par trim gadiem, bet, iespējams, pēc tam tiks pieņemts vēl kāds lēmums. Tomēr šāda informācija pagaidām nav,” skaidro L. Vītola-Barānova. 2012. gada 1. janvārī plānots pēdējais piegājiens, kad “Getliņiem” jāpalielina tarifs. Līdzšinējo Ls 14,65 vietā par tonnu, būs jāmaksā Ls 16,65.

SIA “Veolia vides serviss”, kas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu veic Ķekavas un Babītes novadā, cenas cels tajos reģionos, kur līdz šim tās bijušas mazas, kā, piemēram, Ķekavā, norāda uzņēmuma pārstāvis Mārtiņš Korotkevičs. “Ķekavā cena ir līdzīga kā Rīgā, tajā pašā laikā divas reizes mazāka nekā Alūksnē, Balvos, Cēsīs vai Valmierā, kur tie ir setiņi, astoņi un deviņi lati,” skaidro M. Kortotkevičs. “Atsevišķiem klientiem kā Rīgā, tā Pierīgā mēs celsim cenas. Un to darīs arī konkurenti,” saka uzņēmuma pārstāvis. Ķekaviešiem ar 2012. gada 1. janvāri būs jāmaksā Ls 4,14 par 1 m³ līdzšinējo Ls 3,73 vietā (neieskaitot PVN).

Atkritumu apsaimniekošanas un vides risinājumu uzņēmums SIA “Ragn – Sells” apkalpo Salaspils un Saulkrastu novadu. Uzņēmuma pārdošanas un mārketinga daļas vadītāja Diāna Afoņina atklāj, ka arī viņu uzņēmums no nākamā gada cenas cels. D. Afoņina stāsta, ka pašreizējā maksa par atkritumu apsaimniekošanu abos reģionos atšķiras – Saulkrastos tie ir vairāk nekā seši, bet Salaspilī vairāk nekā divi lati. Cenu atšķirība esot tik liela, jo ceļš no Saulkrastiem līdz “Getliņiem” ir daudz garāks nekā no Salaspils. “Atkritumu svars jau nemainās, tās izmaksas veido ceļa izdevumi,” norāda D. Afoņina.

Jaunās cenas nākamajam gadam jau esot apstiprinātas, bet precīzus skaitļu vēl nenosauc, vien norāda, ka cenu palielinājums būs 30–40 santīmu robežās par kubikmetru. D. Afoņina norāda, ka šādās cenu robežās maksu par pakalpojumiem cels visas atkritumu apsaimniekošanas kompānijas, kas sadarbojas ar SIA “Getliņi EKO”.