06.02.2014 17:26

Panākts kompromiss par atlaidēm galvaspilsētas sabiedriskajā transportā – visi maksās vienādi

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Līdz 2015. gada 1. janvārim gan rīdziniekiem, gan nerīdzniekiem braukšanas maksa galvaspilsētas sabiedriskajā transportā būs vienāda - 0,60 eiro. Līdz 2015. gada 1. janvārim gan rīdziniekiem, gan nerīdzniekiem braukšanas maksa galvaspilsētas sabiedriskajā transportā būs vienāda - 0,60 eiro. www.foto.delfi.lv/LETA

6. februārī tikšanās laikā starp Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Eināru Cilinski un Rīgas domes (RD) priekšsēdētāju Nilu Ušakovu panākta vienošanās par atlaidēm visiem galvaspilsētas sabiedriskā transporta pasažieriem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un RD vienojās sākt darbu pie grozījumu izstrādes likumā "Par pašvaldībām", lai pilnveidotu Rīgas kā galvaspilsētas funkciju uzskaitījumu, piedāvātu risinājumus šo funkciju finansēšanai, tostarp par biļešu cenu sabiedriskajā transportā.

Tāpat puses bija vienisprātis par to, ka vienlaikus jāizstrādā jauns pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likums ar mērķi kompensēt Rīgai izdevumus, kas saistīti ar plānotajos likuma grozījumos definētajām funkcijām.

"Būtiski, ka esam atrisinājuši domstarpības ar Rīgas pilsētas domi, taču papildus uzdevumam izstrādāt jaunu Likumu par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu ministrijai ar Latvijas Pašvaldību savienību jāvienojas par atvieglojumiem, kādus pašvaldības drīkstēs nodrošināt saviem deklarētajiem iedzīvotājiem," uzsver ministrs E. Cilinskis.

Ņemot vērā, ka veikt izmaiņas šī gada valsts budžetā vairs nav iespējams, gan ministrs, gan Rīgas domes priekšsēdētājs uzskata, ka gan grozījumi likumā "Par pašvaldībām", gan Likums par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu varētu stāties spēkā nākamgad.

Šajā situācijā Rīgas dome ir gatava no pilsētas budžeta līdzekļiem nodrošināt 50 % atlaidi no brauciena pašizmaksas, t. i., tarifu 0,60 eiro, līdz 2015. gada 1. janvārim gan rīdziniekiem, gan nerīdzniekiem.

"Šī panāktā vienošanās ir valstiska mēroga svarīgs solis uz priekšu, kas ļaus sakārtot Rīgas pašvaldības un valsts attiecības, definēs Rīgas kā valsts galvaspilsētas pienākumus un noteiks finansiālās kompensēšanas mehānismus. Ņemot vērā, ka objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams šīs izmaņas ieviest ātrāk par 2015. gada 1. janvāri, Rīga ir gatava līdz jaunajam gadam turpināt nodrošināt vienāda izmēra atlaides Rīgas sabiedriskajā transportā visiem valsts iedzīvotajiem," komentēja Rīgas mērs N. Ušakovs. "Ņemot vērā ievērojamu jaundeklarētu iedzīvotāju skaitu, kas no šī gada nodokļus maksās galvaspilsētas budžetā, Rīga var atļauties nodrošināt tarifu 0,60 eiro apmērā līdz gada beigām gan rīdziniekiem, gan citu pašvaldību iedzīvotājiem."

"Biļešu kari": Pierīga pret Rīgu