Drukāt šo lapu
21.02.2018 11:38

Pēteris Strautiņš: Mājoklis Siguldā ir droša investīcija nākotnē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pēteris Strautiņš: Mājoklis Siguldā ir droša investīcija nākotnē Siguldas novada pašvaldība

Aktivitāte būvniecības jomā Siguldas novadā pēdējos gados ir stabila gan privātajā, gan publiskajā sektorā – attīstās dzīvojamā fonda, kā arī publiskās infrastruktūras būvniecība, liecina Siguldas novada Būvvaldes apkopotā informācija.

Aizvadītajā gadā Siguldas novadā ekspluatācijā pieņemti 68 objekti, kas ir nedaudz mazāk nekā 2016. gadā, kad ekspluatācijā tika pieņemti 72 objekti, bet vairāk nekā 2015. gadā, kad ekspluatācijā tika nodoti 66 objekti.

Nozīmīgākais pērn ekspluatācijā nodotais objekts ir Siguldas Sporta centrs, kas, pēc pašvaldības informācijas, ir vērienīgākā būve Siguldā pēdējo 30 gadu laikā. Tāpat 2017. gadā ekspluatācijā nodota viena daudzdzīvokļu dzīvojamā māja, kā arī 28 vienģimenes dzīvojamās mājas, kas galvenokārt būvētas Siguldā un Siguldas pagastā. Tendences liecina, ka arī šajā gadā Siguldas novadā turpināsies dzīvojamā fonda attīstība, jo no 2017. gadā izsniegtajām 138 būvatļaujām lielākā daļa ir paredzēta jaunu dzīvojamo māju būvniecībai.

"Luminor" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš Siguldas novada izaugsmi vērtē pozitīvi: "Siguldai ir iespēja attīstīties gan kā Rīgas priekšpilsētai, gan kā neatkarīgam ražošanas un pakalpojumu centram. Līdz ar to Sigulda var raudzīties nākotnē ar paļāvību – tā nav atkarīga no atsevišķu uzņēmumu panākumiem un veiksmēm – ja kaut kas neizdosies vieniem, izdosies citiem. Tāpēc arī mājokļu iegāde šajā pilsētā uzskatāma par drošu investīciju nākotnē."

Eksperts norāda, ka Pierīga ir reģions ar vislabāko nākotni Latvijā. 2017. gadā publicētajā "Certus Domnīcas" pētījumā par Latvijas demogrāfiju prognozēts, ka Pierīgā iedzīvotāju skaits pieaugs no 366 347 līdz 397 019 mērenās ekonomikas izaugsmes scenārijā vai līdz 405 188 straujās izaugsmes scenārijā. Atsevišķās vietās šajā reģionā iedzīvotāju skaita pieaugums varētu būt straujāks, tai skaitā Siguldā, kas ir pievilcīga dzīvesvieta ar skaistu dabu, ēkām un augstas kvalitātes pakalpojumiem, kā arī ar pieaugošu ekonomisko aktivitāti.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics uzsver dzīvojamā fonda būtisko lomu novada attīstībā: "Jau ilgstoši Siguldā mājvietu pieprasījums pārsniedz tirgū pieejamo. Iedzīvotāju skaits pilsētā ar katru gadu pieaug, tas palielinās arī tuvējā Siguldas pagastā, teritorijā, kas robežojas ar pilsētu. Kā reģionālās attīstības un ekonomikas centram, Siguldas novadam ir būtiski piesaistīt gan jaunus iedzīvotājus, gan darbaspēku, nodrošinot iespēju izvēlēties mājokli atbilstoši prasībām."

Pašvaldība aktīvi veicina novada infrastruktūras attīstību – gan ik gadu novada ielu un ceļu sakārtošanā investējot ap pieciem miljoniem eiro, gan vairāku miljonu apmērā attīstot publisko infrastruktūru – pavasarī durvis vērs trīs rekonstruētas Siguldas vēsturiskā pils kompleksa ēkas un tiks uzsākta vērienīga Jaunās pils rekonstrukcija, savukārt šoruden ekspluatācijā plānots nodot rekonstruēto Siguldas novada Kultūras centru.

Lai atbalstītu uzņēmējus, pašvaldība līdzfinansē infrastruktūras objektu izbūvi un rekonstrukciju, savukārt iedzīvotājiem ir iespēja saņemt pašvaldības līdzfinansējumu dzīvojamo māju pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai, kā arī daudzdzīvokļu namu infrastruktūras sakārtošanai.
Lai veicinātu apbūvi un infrastruktūras sakārtošanu, Siguldas novadā kopš pagājušā gada ir atcelta nodeva par būvatļaujas saņemšanu gan fiziskām, gan juridiskām personām.