Drukāt šo lapu
25.07.2017 07:44

Dzintris Kolāts. Par varas mešanu sev uz kājām

Autors  Dzintris Kolāts, speciāli “Kodolam”
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dzintris Kolāts. Par varas mešanu sev uz kājām F64

Aizvadītajā jaukajā vasaras nedēļā vairāki politikas notikumi aktualizēja virsrakstā minēto. Nomest varu pašiem, bez "tumsas spēku" palīdzības. Daži pret savām kurpēm noblīkšķināja to, ko īsti vēl nemaz nebija saņēmuši. Avansā, tā sacīt. Lūk, trīs ilustrācijas.

Nāca zināms, ka veselības ministre Anda Čakša ir bērniņa gaidībās. Jauks notikums, patiesi. Tūlīt izcēlās jezga publiskajā vidē ar tūkstošiem stulbību šī gadījuma iztirzāšanā. Savādi, ka tieši "stiprais dzimums", kas taču stāv pāri "sievu pļāpām" gvelza tādas nejēdzības, ka pat mediju vidē pieredzējušam ausis svila. Tomēr – kādēļ tas viss sākās?

Bērniņa gaidības pats par sevi vēl mazākais. Izrādās, ka prominentais Ministru kabinets... nezina, kā rīkoties, ja ministre gaida bērnu. Bladāc! Vara nogāzās uz smalkās vasaras kurpēs apautām kājām. Nu "tikšot pētīta" ārvalstu pieredze. Vajadzētu kādu darba grupu vai pat parlamentāro izmeklēšanas komisiju!

Nupat spīdošu varas nometienu demonstrēja vēl to nemaz nesaņēmušais iespējamais "Vienotības" priekšsēdētājs Edvards Smiltēns. Viņš vairāk nespēlēšoties un par priekšnieku neiešot, jo īstenībā daudziem vēl arvien patīkot "cita meitene". Solvita Āboltiņa. Edvards acīmredzot vēlas, lai taptu rakstīts "tās meitenes" atkāpšanās un pašnožēlas raksts, ieskaitot publisku izraudāšanos un piedošanas lūgšanu. "Cita meitene" nav nekāds Poruka bālais zēns Cibiņš, arī viņai būs kas metams. Un tā tik naigi uz priekšu.

Tomēr publiska smilšu kastes līmeņa ņemšanās ir tas vismazāk vajadzīgais partijai, kuras ietekmīgu biedru virkne paziņojusi par izstāšanos un formālais vadītājs – par darba neturpināšanu. Taisni jābrīnās, ka arvien pietiek materiāla, ko sev uz kājām mest.

Kā zināms, nedēļas nogalē ritēja atkārtotas vietvaras vēlēšanas Ķekavas 785. vēlēšanu iecirknī. Jaunās konservatīvās partijas (JKP) saraksts guvis piecus mandātus, kas būs par vienu vairāk nekā iepriekš. Pārējie iekšā tikušie saņēmuši pa vienai vai divām "biļetēm".

No loģikas viedokļa pašvaldības vadība būtu jāuzņemas JKP. Taču šamējie, varu vēl nemaz rokās nedabūjuši, jau trenējas mest uz kājām. Saraksta līderis Neils Kalniņš LETAi ziņo, ka vispār viņiem ir vismaz trīs novada priekšnieka kandidāti. Tagad nu spriedīšot, kurš būs īstais. Kur tad caurspīdīgums un prognozējamība?

Tālāk deklarēts, ka sarunas par novada koalīcijas veidošanu sāksies no "baltas lapas". Skaisti. Mazs sīkums – "baltās lapas" sarunas notikšot tikai ar "saprātīgajiem" sarakstiem. Nav pielikuma ar saprātīgo un vājprātīgo konkurentu listēm, kā arī kritērijiem, kuri likti pamatā šim fundamentālajam vērtējumam.

Autora ieskatā, JKP vajadzētu dot iespēju vadīt Ķekavas domi. Tas būtu lielisks poligons rādīt (vai nerādīt) potenciālu programmā minēto mērķu īstenošanai, tostarp – gan daudzmiljonu būves, gan paradīzes līmeņa īpašuma nodokļu atlaides. Līdz Saeimas vēlēšanām tieši tik daudz laika, lai pagūtu vērtēt JKP varēšanu. Vai arī – nogāztu visu sev uz kāju pirkstiem. Satraukumam nav pamata. Neba jau pirmā reize.